- Norges største reiseguide på nett

Publisert:10.oktober 2006
Sist oppdatert: 21.mai 2009

Byen blir ofte assosiert med 1800-tallsromantikken; wienervalsen, Strauss og Den spanske rideskolen. Wienerne er fortsatt meget bevisste og stolte over denne epoken. Rideskolen eksisterer fortsatt, og de årlige nyttårsballene blir overført i TV verden over.

Men dette er ikke byen som kun tilbyr deg opplevelser fra fordums tid. Wien er ultramoderene og er ledende innen design. Nattklubbene spiller det siste av det siste på musikkfronten og har en stor undergrunnscene. I tillegg finnes det utesteder som er har superchice cocktail -barer. Alt er organisert, ryddig og systematisk i denne byen, noe som gjør at man lett kommer seg rundt i byen uten store problemer. Byen har fotfeste både i historien og fremtiden og med et besøk her, kan du vente et heltisk opphold, men igjen meget interessant og lærerikt.

Reise rundt

Wien har et av det mest effektive lokale transportsystemene i Europa, med enhetlig takst for tog, trikk, buss, t-bane og lokaltog. Sporvogn linje 1 og 2 er ringbaner og en utmerket måte å få sett byen på.

Har du lyst på en ekstra spesiell transportopplevelse, kan du sitte på i heste -og –kjerre. De står utenfor Stephansdomen, og koster ca. 20 euro for en rundtur i sentrum. 

Spise skal du jo på ferien, og i Wien finnes det restauranter med mat fra alle verdenshjørner. Det finnes mange gode italienske, og liker du vegetarmat, har de fleste spisestedene et godt utvalg av slike retter.

Restauranter

Når du er i Wien må du finne frem til byen mange lokale vinstuer, eller Heuriger som de heter i Østerrike. Hver stue har vin fra sine egne vinranker som de selger her. Du kan også spise tradisjonsrik østerrisk mat som smaker fullkomment sammen med deres egenproduserte vin. De fleste Heuriger litt i utkanten av byen, men med en spasertur utover sentrum, så finner du dem.

Silberwirt: Schlossgasse 21. En stor hage med plass til 80 personer i bakgården til et gammelt, wiensk hus. Billig.

Königsbacher: Walfischgasse 5,. Serveringssted som har fått flere priser. Serverer også vegetarisk mat. Middels priser.

Zu den 3 Hacken: Singerstrasse 28.Et av de siste, ekte, gamle vertshusene. Her spiste Franz Schubert i sin tid. Middels.

Fadinger, Wipplingerstrasse 29. Tradisjonelt østerriksk kjøkken med meget god mat. Prisnivå: Middels.

Steirereck: Rasumofskygasse 2. Restaurant i verdensklasse. En selvfølgelig adresse for feinschmeckere. Prisnivå: Dyrt.

Restaurant Bauer: Sonnenfelsgasse 17. Gourmetrestaurant med hyggelig atmosfære og en imponerende vinliste. Dyrt.
Uteliv og nattliv

 

Krah Krah: Rabensteig 8. www.krah-krah.atSelger 50 forskjellige ølsorter. Liveband noen asv ukens kvelder.

Kaktus: Seitenstettengasse 5.www.kaktusbar.at. Mye folk og mye lyd, en garantert god stemning.

Volksgarten Nightclub: Burgring 1, tlf 01-533 05 18. Spiller forskjellig musikk, fra hiphop, garage, rhythm'n'blues og house, til soul.

WUK: Währinger Strasse 59, tlf 01-401 21. Et interessant sted som stgiller opp med alternative band, klassisk musikk, dans, teater, barneforestillinger, politiske diskusjoner og studiesirkler.

Musikverein: Bösendorferstrasse 12 .www.musikverein.at, Flott interiør og god akustikk. Klassisk musikk.

Severdigheter

Turistkontoret ligger i Kärntner Strasse 38, tlf 01-513 88 92, 513 40 15.

Kunsthistorisches Museum – Foruten at museet er en fantastisk bygning i seg selv, så er dette et av de beste kunstmuseene i Europa, med verk av Rubens og Peter Brüghel den eldre. Her kan du leie et hodetelefoner og en fjernkontroll, og ved å taste nummeret som står ved maleriet, få du en spennende innføring i hva kunstverket betyr og informasjon om de ulike teknikkene som er brukt for å få frem budskapet i verket. Len deg tilbake i en god sofa i museet, nyt de vakre maleriene.

Stefanskatedralen - Et gotisk mesterverk bygget på 1200-tallet.

Haus der Musikk - Seilerstätte 30/ecke Anagase. Musikkens hus, i form av et nytt museum åpnet i år 2000.

Prater - Stort rekreasjonsområde med ridning, swimmingpool, sportsstadium og pariserhjulet som er Wiens varemerke. Små restauranter og boder fylt med snacks.

Shopping

Der Wiener Naschmarkt - Ligger i Linke Wienzeile og selger først og fremst kjøtt, frukt og grønnsaker i tillegg til klær og snurrepiperier.

Julius Meinl, Graben 19 - Eksklusiv matvarebutikk.

Kärntnerstrasse - En handlegate med mange eksklusive butikker.

Maria Hilfer Strasse: I hele denne lange gaten finnes det et stort antall butikker med alt du kunne ønske.

Europas største Zara-butikk ligger midt i hjertet av Wien og har klær og sko for hele familien.

Sikkerhet

Wien er en sikker by å besøke, med lav kriminalitet. Vær likevel forsiktig og pass godt på verdisakene på bussen, jernbanestasjoner og på Karlsplatz U-Bahnstation. Ambulanse er på tlf 144, politi på 133, lege på 141 og brannvesen på 122.