- Norges største reiseguide på nett

Publisert: 2.juli 2021
Sist oppdatert: 2.juli 2021

Smeltedigel

Hvor skal man begynne? New York City er verdens finansielle hovedsete med NY Stock Exchange, hovedkontorene til de fleste av verdens multinasjonale selskaper og millionærer i fleng. Følgelig er det dyrt her. New York er også en by med regelrett slum, og med en befolkning av alle tenkelige etniske opprinnelser og hudfarger. Derav følger konflikter. Ikke uten grunn er New York kjent som verdens største smeltedigel; på godt og vondt.

Et hav av tilbud

For en turist med et par dager til rådighet er New York først og fremst en by med verdensberømte severdigheter, fascinerende historie, et hav av kulturtilbud; mote, restauranter, musikaler, museer, konserter osv. osv. Og midt oppi det hele; Central Park hvor du fort kan gå deg bort mellom trærne, og elvene rundt Manhattan hvor du når som helst kan ta deg en båttur og lufte hodet.

Hvordan griper du så saken an? Start med å bla i noen av de utallige guidene som er listet opp til høyre. Der finner du lister og oversikter over alt som er verdt å oppleve og se innen ulike kategorier. Fra egen erfaring kan vi varmt anbefale en tur opp i Empire State Building. Hvis du liker å stå i kø, er frihetsstatuen stedet (du kan også ta en båttur ut dit uten å gå i land, prøv f.eks. "The Beast" som freser rundt i full fart med dunkende musikk ...). The Metropolitan Muesum of Art er et av verdens største og flotteste kunstmuseer. MOMA er verdens mest berømte moderne museum. Teaterdistriktet rundt Broadway byr på et vell av musikaler (billetter til nedsatt pris kjøper du på Times Square), kunsthandlerne og nattelivet i Soho og Greenwich Village gir deg en følelse av det intellektuelle kunstnerlivet i byen. Og så har du selvsagt "Ground Zero", stedet hvor de to World Trade Center-bygningene stod. Tragisk nok er dette trolig byens største attraksjon for øyeblikket.

Videre bør du titte inn i Grand Central Station med sin fantastiske arkitektur (hvor du spiser på The Oyster Bar), du bør besøke Rockefeller Center og se alle finansfolkene når de stømmer ut til lunsj i sine pene dresser og ditto drakter. Du kan titte bortom Radio City Music Hall hvor samtlige av verdens kjendiser har stått på scenen .. og du må oppleve Times Square i rushtiden, se FN-bygningen, de flotte broene og byens fasjonable handlegate; 5th Avenue. Nok?? Hvis ikke, tar du også en tur med helikopter eller svinger opp til The Bronx Zoo (det ligger også en liten, søt zoologisk hage i Central Park). Du kommer greit rundt med subway'en eller i en yellow cab; hvis du klarer å kapre en (det finnes 12 000 drosjer på Manhattan alene ...).

Når du er ferdig med dette, kan du begynne på listen med alt det andre, New York har nok å by på for mange uker eller et dusin besøk. Men som alltid når tilbudene er overveldende; sett deg ned og planlegg hva du vil gjøre!

Hoteller og restauranter

New York er en dyr by å bo i. Det er også trangt om plassen og rommene er ofte små. Mange velger å bo på midt-Manhattan, i områdene rundt Times Square. Men vil du ha det litt roligere og luftigere, er Greenwich Village og de mer lavbygde områdene lenger sør et bedre valg.

Mat og drikke finnes på hvert gatehjørne; du kan fråtse i spennende mat av alle nasjonaliteter og typer. Men hvis du vil spise noe annet enn fast-food, er det lurt å reservere bord. På mange restauranter blir det fort fullt, særlig på de mest populære og beste stedene.

Sikkerhet

New York er blitt en sikrere by etter at tidligere borgermester Rudolph Giuliani rustet opp politiet kraftig for noen år siden, men vær likevel forsiktig på natten og ta ikke med deg mer penger enn nødvendig. Unngå gatene A, B, C og D i Alphabet City, Amsterdam Ave ovenfor 100th Street og George Washington Bridge i nærheten av Washington Heights, hvor det er stor narkotikatrafikk. Ambulanse, politi og brannvesen kan alltid nås på tlf 911.

Barn

Du ser omtrent ikke en unge når du går rundt blant skyskraperne på Manhattan, New York er ikke et sted du drar for å glede barna spesielt. Men det er likevel ikke vanskelig å ha med seg barn på tur til New York i noen dager, forutsatt at du opererer mest på dagtid, bare pass på at du ikke sliter dem ut med uendelige spaserturer.