- Norges største reiseguide på nett

Publisert:10.juni 2008
Sist oppdatert: 6.april 2009

Med omtrent åtte millioner mennesker, eller Cariocas som innbyggerne kalles, er det en levende by som yrer der nede under Kristus statuen på Corcovado, som er et av de unike kjennemerkene for Rio De Janeiro.

Sukkertoppen, eller Pão de Acucar, for de som forstår seg på brasiliansk, er et annet, - et frydefullt og herlig sted som man ankommer, forhåpentligvis, i den nærmest antikke taubanen. Her, i 395 meter over havet, får man et fantastisk perspektiv av Rio fra oven, et syn som kan være verdt turen i seg selv. På toppen finner man restauranter, suvenirbutikker og en bande av småkriminelle apekatter som visstnok har stukket av med flere pass og visa kort gjennom tidene, så pass på.

Men Rio de Janeiro har også meget mer å tilby, og verdens mest kjente strand, Copacabana, er et av stedene du bør tilbringe tid når du er i byen. Stranden som strekker seg over omtrent fire kilometer, er en solhungrig turists beste venn. Men som turist er man også utsatt for strandselgere som tilbyr det ene og det andre, noe nyttig og godt, annet unyttig og vondt, men det er slikt man finner ut av.

På enden av stranden ligger også, Forte de Copacabana, en nesten hundre år gammel festning som i dag er et interessant museum med kanoner og våpen.

Men for oss nordboere er det allikevel karnevalet som har fått mest fokus, og med rette. For dette er en fest hvor byen rett og slett eksploderer i farger og kroppslige rytmer som er vanskelig for oss å forstå, og som befolkningen hvert år bruker til å drømme seg vekk, feire og glede seg over.

Et unikt arrangement som lar befolkningen forsvinne fra virkeligheten. For Rio de Janeiro er også fattigdommens by, og såkalte favelaer, slumområder, preger også deler av millionbyen. Disse stedene er steder uten håp og steder uten glede, og langt fra så fargesprakende som karnevalet.

Men de er like viktige å oppleve for turister, for selv om det ville vært enkelt å lukke øynene og bare oppleve Zona Sul, den turistvennlige sørsiden, er dette også en måte å få minner på, og man får muligheter til å bidra til utvikling gjennom skildring, et viktig punkt for den bevisste turist.

Severdigheter

I byens gamle område finner man flotte severdigheter som Museo Nacional de Belas Artes, Teatro Municipal og Nasjonalbiblioteket, men få også med deg andre interessante og praktfulle byggverk i byen, som det fire hundre år gamle klosteret Mosteiro de São Bento, eller de særegne museene om Samba, fotball eller, såklart, karneval.

Transport

Det er muligheter for å finne flybilletter fra Oslo til Rio de Janeiro for en rimelig penge med tanke på lengden. Men prisene varierer stort. Det tilbys også flere pakketurer som inkluderer hotell. Det beste er å sjekke nøye forskjellige muligheter før avreise.

Den Internasjonale flyplassen Galeão / Antonio Carlos Jobim ligger nord i byen, og ikke mange minuttene fra sentrum.

Overnatting

Rio de Janeiro har mange hoteller i mange prisklasser, med mange rom, i mange standarder, så det bør gå an å finne det man ønsker, uansett budsjett. Rios sjel er jo de flotte strendene, og mange hoteller ligger kun noen meter fra det varme vannet. Sjekk eventuelle kampanjetilbud før avreise.