- Norges største reiseguide på nett

Publisert:31.august 2005
Sist oppdatert: 20.mars 2009
Det som kanskje slår en mest når det gjelder fakta om Hamburg, er at byen har et større boligareal enn både Paris og London, men har likevel mange færre innbyggere enn begge de to byene. Det gjør at byen, med sine 1,8 millioner innbyggere og et areal på 750 kvadratkilometer, sitter igjen med en usedvanlig høy levestandard. Det er et større boligareal per innbygger her enn i noen annen storby i verden. Dette har også gjort at store deler av byen er dedikert til parker og fasiliteter .

Foruten å holde et høyt nivå med tanke på økonomiske og materielle forhold for individer og samfunnsgrupper, er Hamburg også blitt en multikulturell metropol. Mye på grunn av at Hamburg er et skjærepunkt mellom mange deler av Europa, har også mange immigranter funnet seg til rette i og utenfor byen. Hele 15% av alle som bor i Hamburg er faktisk immigranter som er kommet fra alle verdens hjørner. Den internasjonale flyplassen har tilknytning til hele 130 destinasjoner rundt om i verden, noe som gjør byen svært lukrativ og innbringende for flere ulike typer folk og folkeslag.

Byen er også blitt et særdeles populært sted å studere. Det bor hele 68,000 studenter her, hvorav 42,000 av dem tilhører Universitetet i Hamburg. Av så mange studenter er det en selvfølge at en stor del av dem vil være internasjonale – ofte fra Asia, Storbritannia og USA. Alt sammen har vært med på å skape en transnasjonal stemning som igjen har satt sitt preg på byen. Hamburg er også Tysklands ”mediesentrum”, ettersom 15 av de 20 største papirtrykk- produksjonene holder til her. Byen har foruten flere tusen andre typer publikasjonskanaler, både innen trykk, radio og TV. Mange er internasjonale og tilpasset spesielle subkulturer eller innvandrersamfunn.

Hamburg er delt inn opp av elver og kanaler. De tre største elvene som skjærer inn i byen er Elben, Alster og Bille. Foruten dette finnes mangfoldige smalere kanaler som har fått fellesnavnet Fleete. Alt dette har satt sitt preg på byens sjarm. Elvene og kanalene har sin spesielle tiltrekning, og gjør byen mye mer koselig og trivelig enn flere andre store byer rundt omkring i industrilandet Tyskland.

Hva klima angår, må det sies at det ikke akkurat er syden her. Nord-tyske byer har et såkalt ”Reizklima”, hvor temperaturen sjelden stiger over 20 grader. Men drar man til Hamburg er man som regel ikke på utkikk etter en badeferie heller.

Når det gjelder historie, må det sies at den er lang og innviklet. Historien går faktisk helt tilbake til 800-tallet og byen har selvfølgelig gjennomgått flere store endringer siden den gang. Første og andre verdenskrig satte tydelig sitt stempel på byen. Store deler av byen ble da jevnet med jorden, og mye av den gamle sjarmen forsvant i støvet. Men etter andre verdenskrig ble det satt i gang massive rekonstruksjons - og gjenoppbyggingsprosjekter. I 20 år jobbet fagfolk på spreng for å bygge opp et moderne og tidsriktig Hamburg.

Transport i Hamburg

Å fly til og fra Hamburg er enkelt. Flyplassen er tilknyttet, som nevnt tidligere, mer enn hundre forskjellige destinasjoner, og da særlig i Skandinavia, resten av Europa og selvfølgelig Tyskland. Foruten fly er tog et bra fremkomstmiddel i Tyskland. Det er lett å komme seg fra flyplassen og inn til sentrum, og fra sentrum er det problemfritt å reise videre til andre store tyske byer som Bremen, Kiel, Frankfurt og Munchen. Man kan også ta tog over grensa til for eksempel København i Danmark, Paris i Frankrike eller Warszawa i Polen. Bussnettverket er også bra utviklet, med daglige busser til Amsterdam, Praha og Berlin. Er man interessert i å ta en bilferie, kan vi informere om at det er relativt enkelt å kjøre rundt i Hamburg på egenhånd. Veiene er gode og skiltingen er lettfattelig. Man bør dog være oppmerksom på dyr parkering.