- Norges største reiseguide på nett

Publisert: 3.desember 2007
Sist oppdatert: 11.mai 2013
Ja, du kan faktisk det, for i Istanbul er pipekafeer med spesielle ingredienser svært utbredt, og et populært tidsfordriv. Men jeg mener ikke at du skal røyke deg gjennom byen, for her finnes det så uendelig mye mer. Med sine rundt 13 millioner innbyggere, er Istanbul et folksomt og levende sted. Et sted som er en blanding av Europa og Asia i et perfekt sammensetningsforhold -som en drink, hvor bartenderen har akkurat nok mengde av alle ingrediensene, og hvor det bare er å la seg nyte og beruse.

Byen har en historie som er de færreste forunt, som hovedstad i det tidligere romerske rike under navnet Konstantinopel, ble byen dandert med romersk overdådighet, og blant annet flere av de luksuriøse badene står igjen til stor glede for de som ønsker enn smak av romertiden.

Her er det bare å nyte det varme vannet, få massasje av en av dyktige ansatte, mens man lar tankene vandre og kroppen restituere. Men selv om byen tidligere het Konstantinopel, etter den kristne keiseren Konstantin, er navnebyttet også et religionsbytte. Istanbul står for islams by, og navnet fikk den i middelalderen under Sultanenes store maktepoke.

Det finnes opp mot 2000 moskeer i byen og de er et unikt skue i byen som ellers innehar byggestiler i blant annet neoklassisisme og barokk. Man unngår heller ikke de overdådige bønneropene fra minaretene, når man besøker denne levende byen.

Prisnivå

Her for du mer for pengene enn i de fleste andre europeiske storbyer, og det er nok av butikker å erobre. Handlestrøkene i Pera og Galata er fulle av eksotiske varer, og Istanbul er også et perfekt sted for å erverve Hereke, eller andre tyrkiske høykvalitetstepper. I de mange basarbodene som kryddermarkedet og det store markedet innehar, er det store muligheter for gode kjøp, og pruting for de som kan den kunsten. Istanbul er rett og slett et historisk praktverk som enkelt sjarmerer deg med sin stil og sitt liv. De fantastiske monumentene på Sulthanahmet er absolutt verdt å besøke, det samme er Taksim området, med sine mange pulserende nattklubber.

Byen inviterer også til fantastiske byggverk som Hagia Sophia, Den blå Moskè, sultanens palass TopKapi og Den underjordiske sisternen.

Transport

Flyselskaper har fått øynene opp for Istanbul, og det er mange muligheter for å komme seg hit. Flyturen tar under fire timer, og det går buss til sentrum som tar omtrent en time.

Orientekspressen var i sin tid det flotteste og mest forfengelige man kunne smykke seg med om man var rik nok, og enda er det mulig å oppleve dens vandring på de stolte skinnegangene – en annerledes og staselig måte å komme innta byen på.

Overnatting

Det er mange flotte overnattingssteder i byen, og noen av hotellene er: Nezhi Hotel, Hotel Star, Santa Sophia hotel, Grand Liza Hotel og Eresin Crown Hotel.