- Norges største reiseguide på nett

Publisert: 2.september 2001
Sist oppdatert: 14.april 2009


Rotterdam ligger ved elven Maas, og er en kreativ by - en av Nederlands største og med den yngste befolkningen i landet. Det er nok av tilbud for alle, og mer vil det bli.
For byplanleggerne er ikke ferdige enda, og har egentlig planer om å ikke bli det. De vil holde seg unge og i bevegelse, de vil utvikle seg, og de har et stjernespekket team med på laget. Kreativ arkitektur er noe av det som kjennetegner byen, og den kan i så måte ikke sammenliknes med mer kjente Amsterdam.
Krigen har mye av skylda for at Rotterdam har blitt akkurat slik den har blitt. Den ble bombet ganske kraftig, og det er derfor det den senere tid har sprunget opp enestående arkitektoniske byggverk signert supre arkitekter som Renzo Piano. Det er forresten han som er arkitekten bak det nye Munch Museet på Tjuvholmen i Oslo, så vi har også noe å se frem til.
Men I Rotterdam har de allerede mye.

Strukturert

Noen severdigheter man bør oppleve på nært hold er Erasmusbroen, Kubehusene, hovedbiblioteket og mange av de spennende museene og galleriene.
For oss nordmenn er også Den norske Sjømannskirken i Rotterdam et flott syn i nasjonalromantisk stil.
Handlegaten Lijnban som er bygget nettopp for å være en handlegate. De har til og med laget egen vei på baksiden av butikkene, så ikke varetransporten skal skjemme de som ønsker å bruke penger.
Det er ikke sikkert det hadde gjort noen forskjell, for med designerbutikker signert Gucci, Dries Van Noten og andre innbydende butikker på rekke og rad er det nok uansett enkelt å bruke penger.
Det er også et sted for designbevisste, og like utenfor byen finner du gigasenteret Winkelcentrum Alexandrium hvor det kryr av designbutikker, spesialbutikker og andre butikker.

Uteliv

Som nevnt tidligere er det en ung by, og de er kjent for å ha et bra uteliv. Et av de mest spennende innslagene i denne jungelen er det bærekraftige diskoteket Watt, som blant annet fanger opp energien du gir fra deg på dansegulvet.
Men det er mange andre steder hvor du kan få danset fra deg energi, eller spist og drukket på deg i stedet.
Rotterdam satser også tungt på kultur, og i 2009 arrangeres det flere festivaler her, som; North Sea Jazz Festival.

Transport

Det er muligheter for å fly, det tar kort tid og er relativt billig. Er du i UK kan du også ta ferge fra Hull.
Innad i byen er føtter og sykkel gode alternativer. Det er jo et flatt land, så sykling går bra selv om du ikke er den med mest trening. Men de har også bra nett med offentlig transport, også fra flyplassen.

Overnatting

Hoteller i alle prisklasser gjør det greit å finne noe som passer. Det er også flere vandrehjem i byen, og på utsiden av sentrum kan man bo på campingplass. Man har altså en del å velge i.