- Norges største reiseguide på nett

Publisert:28.november 2001
Sist oppdatert: 19.desember 2009

Pensjonater og Parador

Byen har en håndfull hoteller, hvorav det statseide "Parador Nacional Conde de la Gomera" er det desidert flotteste med sine fire stjerner og canariske arkitektur. Det ligger på en høyde over byen med flott utsikt mot Tenerife. Ikke tenk på å gå turen opp, ta taxi!

For øvrig finnes en rekke små og rimelige pensjonater nede i selve byen, gjerne med fellesbad og en liten kafe i bakgården. Det er bare å banke på døren.

 

Torget

Sentrum i San Sebastian er torget, som ligger behagelig i skyggen av majestetiske laubærtrær og har et par kafeer hvor man kan slå seg ned. Hver lørdag formiddag er det marked med et lite men interessant nok utvalg av lokale grønnsaker, canariernes mojo-saus på glass og hippieaktig kunsthåndverk servert av stedfaste backpackere.

 

Amerikas døpevann

Ved torget ligger også guvernør Hernán Perazas hus fra midten av 1400-tallet. Det rommet byens eneste brønn, hvor Christopher Columbus hentet vann til sin Amerika-ferd i 1492. Det nye kontinentet ble visstnok døpt i dette vannet.

Columbus kom også innom et par ganger senere; faktisk fant han seg en kjæreste på La Gomera; en forvist spansk adelsdame. Men den historien endte ikke bra – den fine damen giftet seg til slutt med en greve fra Tenerife og huset Columbus fikk bygd i San Sebastian ble aldri tatt i bruk. Men det står der fremdeles.

 

Kanariøyenes eldste bygning

Den eldste bygningen i San Sebastian, og på Kanariøyene i det hele tatt, er byens festningstårn fra 1447, "Torre del Conde", som ligger i en park ved en av byens tre gater. Her forskanset guvernørfamilien seg når urinbyggerne, "Guanchene", ble for nærgående, og det hendte rett som det var. Hevnen var imidlertid søt. Med hjelp fra naboøya Tenerife ble gjerne oppstanden slått ned og Guanchene enten massakrert eller solgt som slaver. De som overlevde var kjappe til å innordne seg spanjolene, det finnes få spor etter dem i dag.

 

Kirken

San Sebastians tredje severdighet er kirken Iglesia de la Virgen de la Asunción, som Columbus muligens har bedt i før den farefulle ferden til Amerika og som inneholder en vakker tavle fra den originale utgaven av bygningen som ble reist omkring 1450. Kirken ble imidlertid ødelagt ved senere angrep på byen, så bare deler av den opprinnelige står igjen.

 

Fergehavn

Om San Sebastian er en nokså søvnig by i seg selv, er den langt fra folketom. Hver dag ankommer Fred. Olsens hurtigbåter fra Los Cristianos på Tenerife med horder av dagsturister som skal busses opp og rundt i fjellene og dalene. De svermer gjerne rundt i byen på formiddagen og igjen på ettermiddagen før fergen går hjem igjen.

 

Stranden

De som måtte finne på å slå seg ned her for flere dager vil trolig tilbringe deler av dagen på bystranden med sin relativt finkornede, svarte lavasand. Den er slett ikke så verst, om ikke akkurat diskret med sin beliggenhet vis a vis fergen.