- Norges største reiseguide på nett

Publisert:27.august 2007
Sist oppdatert: 20.mars 2009
Hello, hello, motobike? Motobike?, ordene henger i luften på annenhvert gatehjørne. Det er fri konkurranse på motobike markedet, og sjåførene har ikke planer om å la noen turister slippe unna. I begynnelsen ser det ganske skummelt ut å legge sitt liv i en ukjent mopedsjåførs egenskaper, - spesielt siden trafikken her nede er et eneste stort rot. I stedet for vikeplikt eller andre overdrevne trafikkregler, tutes det for å varsle at man kommer. Og man kommer ofte fort. Det er fremdeles skummelt etter en stund, og spesielt når man tar seg tid til å studere de mange arrene på mopedsjåførenes knær. Det hjelper heller ikke å vite at det hver eneste dag, dør et stort antall mennesker i trafikk ulykker her.

Hanoi virker skittent. Det ligger hauger av søppel i gatene, ettersom renovasjonssystemet fungerer slik at man legger det på gaten, så kommer det noen andre og plukker det opp senere. Renslighet er det heller ikke så nøye med – må man tisse, så må man tisse, og da er søppelhaugene like gode som ethvert toalett.

Men når man lar byen synke inn over seg, blir man overveldet over hvor vakkert og spennende det er her.Mange av bygningene er i Fransk kolonistil, innsjøer er arkitektert inn i byen, og menneskene er vennlige og blide der de frakter seg selv rundt på moped, nipper vietnamesisk kaffe på en kafé eller lager dagens middag rett på bakken.

Spennende

Man har ikke lyst til å havne på skråplan med loven i det kommunistiske regimet, men det skal vanskelig gjøres å ikke oppsøke en av de mange ulovlige gatekafeene, som skapes og forsvinner flere ganger i løpet av en kveld. Bli ikke overrasket om du sitter der og det plutselig hersker kaos. Politiet forsvinner snart, og da kommer bordene og stolene tilbake igjen.

Her er det også nattklubber der man plutselig får beskjed om å være stille, fordi politiet står på utsiden og sjekker. De rister godt i dørene noen ganger før de forsvinner igjen. Slik kan en hel kveld foregå.Det er med andre ord nok å gjøre, og flere ting enn det visuelle som får adrenalinet til å stige.

Butikker

Her finner man alt man trenger, enten av den ekte eller fake sorten. Man vil oppdage at de fleste butikkene her nede, er smale og lange. Det er fordi de skatter av inngangens størrelse. Markedene og det ”gamle kvarteret” er absolutt verdt å besøke, og hvis man er heldig slipper man unna de lange rekkene av sykkeltaxier med overspiste tyske eller amerikanske turister som dessverre kan forekomme.