- Norges største reiseguide på nett

Publisert: 1.mai 2007
Sist oppdatert: 14.april 2009

Den latviske hovedstaden satser for fullt på turisme, og har lagt alt tilrette for at du skal få en opplevelsesrik tur! Kulturlivet yrer på alle fronter, og severdighetene står i kø! Kombinasjonen av et moderne byliv, shopping og heftig kulturliv, blandet med det behagelige prisnivået, har ført til at den tsjekkiske hovedstaden har fått en seriøs konkurrent når det gjelder å lokke til seg turister!

Opplevelser i Riga

For selv om prisene i Praha er ok i forhold til prisnivået her hjemme, er det en helt annet sak i Riga. Her strekker pengene enda lengre, noe som gir en opplevelse i seg selv. Det Nasjonale Operahuset er også en opplevelse og et fantastisk kulturtilbud for alle innbyggerne i byen. Det satses hardt på å få flest mulig til å besøke operaen, derfor er den også et billig alternativ til underholdning. Operaen huser også den verdenskjente Riga Ballet, for de som ønsker tidløse og klassiske minner. Innvendig er operaen utført i vakker barokkstil og er en visuell nytelse selv uten forestillinger på scenen.

Gamlebyen

Gamlebyer tar deg ofte tilbake i tid, og forteller gjerne historier om tidligere tider. Det samme gjelder i Riga! Vakker, rolig og med en behagelig atmosfære trekker den deg inn i seg. Det er heller ikke mangel på flotte severdigheter, og sentrum av Riga er faktisk oppført på UNESCOs Verdensarvliste. En av grunnene til det er Svenskeporten. En vakker, pittoresk port som bygget helt i slutten av 1600 tallet, og som er et sjarmerende innslag. Turister blir anbefalt på det sterkeste å vandre rundt i gamlebyen og snuse frem de vakre skattene og bygningene på egenhånd. Men snus deg gjerne over Akmens-broen og inn til trehusbebyggelsen. Et mindre hyggelig innslag, er okkupasjonsmuseet. Her får du et sterkt inntrykk av hvordan Latvia opplevde okkupasjonene under Sovjet og Naziregimet.

Mat og drikke i Riga

Du finner et stort antall lokale og internasjonale restauranter her, så sjansen for å traske rundt sulten er minimal! Mange av restaurantene i Riga fungerer forresten både som spisested og dansested. Når selve matserveringen er over for dagen, gjør de om lokalet til utested, hvor morroa varer til langt ut i de små timer.

Noen tips til steder å stilne tørst og sult er:

Fabrika. Restauranten ligger i et ombygd fabrikklokale, derav navnet, og tilbyr utsøkt mat og drikke. Stedet egner seg til både lunsj og middag. De har også bygget en brygge like ved hvor du kan nyte et måltid ved elven. Husk å bestille bord før du drar dit. Moderate priser.

Vincents. Gourmet restaurant som er kjent for sine utsøkte retter, og som har blitt et populært sted blant nasjonale og internasjonale politikere og kjendiser. På veggen innerst i lokalet vil du se kjøkkensjef Martins ”wall of fame”, hvor han er avbildet med en hel rekke celebriteter. Dyre priser.

Lido. Populære latviske kjederestauranter som du finner flere steder. De tilbyr også også take away hvis du vil nyte maten i for eksempel parken. Moderate priser.

Rosengrals Middelalderrestaurant.  Et populært spisested, spesielt for turister, beliggende i Gamlebyen. Her består menyen av viltretter tilberedt som man gjorde det i middelaleren. (Her vil du altså ikke få servert poteter, da det ikke kom til Europa før i 1536.)

Et annet populært og spektakulært sted som du bør besøke, er Skyline Bar, rett og slett på grunn av utsikten! Baren ligger i 26. etasje av Reval Hotell Latvija, som du finner like ved Frihetsmonumentet. 

Transport

Mange reiseoperatører og flyselskaper tilbyr turer til den Latviske hovedstaden, og man kan ofte få rimelige billetter. Flyturen tar rundt to timer. Innad i byen er ben et godt alternativ. Da får du med deg flere skatter.

Overnatting i Riga

Et sted må du sove mens du er her, og heldigvis bugner det av alt fra luksushotell til billige ungdomsherberger. Noen tips er:

Grand Palace Hotel. Det ligger i navnet at her bor man flott. Et dobbeltrom starter på 260 euro per natt. Ligger sentralt plassert i gamlebyen og du har alle fasiliteter nær deg.www.shlosse-hotells.com

Hotell de Rome. Et meget fint hotell med sentral plassering i sentrum, hvor noen av rommene har utsikt over Frihetsmonumentet. Et dobbeltrom koster 156 euro per natt, frokost inkludert og fri bruk av hotellets sauna. www.derome.lv

Islande. Ligger plasser like over Vansu-broen, og man har kun en kort spaser tur inn til sentrum av Riga. Skandinavisk stil på rommene og et dobbeltrom koster 100 euro per natt. www.islandehotel.lv

Felicia. Her finner du alt fra lukusrom til mer moderate rom for deg som reiser på budsjett. Her er det både spa, restaurant og nattklubb. Ligger ca. 10-15 minutter fra sentrum med taxi.