- Norges største reiseguide på nett

Publisert:23.august 2006
Sist oppdatert: 20.mars 2009
Den latviske hovedstaden satser får fullt på turisme, og har lagt alt tilrette for at vi skal få en opplevelsesrik tur hit. Her skal du ikke mangle noe. Lativia har den raskest voksende økonomien i Europa, og det merkes ved et besøk her.

Kulturlivet yrer på alle fronter og severdighetene står i kø. Kombinasjonen av et moderne byliv, shopping, heftig kulturliv som yter maksimalt til vår store glede og det behagelige prisnivået, har gjort at den tsjekkiske hovedstaden har fått en seriøs konkurrent når det gjelder å lokke til seg turister.

Her er noe av det du bør oppleve i Riga

Tross for at prisene i Praha er ok i forhold til vårt prisnivå her hjemme, er det en helt annet sak i Riga. Her strekker pengene langt! Det Nasjonale Operahuset er til eksempel et fantastisk kulturtilbud for alle innbyggerne i byen, og det viktigste er å få flest mulig til å besøke operaen, derfor er det et billig alternativ til underholdning. Operaen huser også den verdenskjente Riga Ballet. Tross for at operaen innvendig er i vakker barokkstil, så er scenen bygget av høyeste moderne kvalitet.

Gamlebyen

Det er når man drar til en by sin Gamleby, man som oftest får en større forståelse landets historie. Det samme gjelder i Riga. Det er en vakker gamleby, med et rolig og behagelig tempo. Og det er ikke mangel på severdigheter. Faktisk så er sentrum av Riga oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her er noe av det du bør få med deg:

Først en liten digresjon: Visste du at juletre-tradisjonen stammer fra Riga? Det er var noen unge studentkamerater som på en avslutningsfest i studentforeningen dro inn et grantre som de deretter pyntet med papirbiter i ulike farger. Den lystige gjengen kastet etter hvert treet utenfor bygget de holdt fest, og slik ble ideen plukket opp andre innbyggere i byen. Etter dette har tradisjonen spredd seg over store deler av verden, som vi jo kjenner til. Domen En fantastisk vakker katedral med blandet arkitektur fra 1300 og 1800-tallet. Katedralen rommer verdens 4.største orgel.

Riga historiske museum Ligger like ved siden av Domen.

Svenskeporten En vakker og pittoresk port som ble bygget inn til gamlebyen i 1698. La deg sjarmere av det middelalderske preget og stikk en tur innom Okkupasjonsmuseet . Inne i denne bunkeren får du et sterkt inntrykk av hvordan Latvia opplevde okkupasjonen under Sovjet- og naziregimet og deporteringen til Sibir.

Det beste er egentlig å bare vandre rundt i gamlebyen og snuse frem de vakre skattene og bygningen på egenhånd.

Dra over Akmens-broen i Riga, og ta deg en tur gjennom et område med trehusbebyggelse. Slik bebyggelse er ikke spesielt vanlig ellers i Europa etter krigen grunnet lang tid med nedriving og modernisering. Etter en gåtur her kommer du til det som trygt kan kalles en av de mest trendy restaurantene i Riga. Fabrika. Restauranten ligger i et ombygd fabrikklokale, derav navnet, og tilbyr utsøkt og spennende mat og drikke. Egner seg til både lunsj og middag. Har også bygget en brygge like ved hvor du kan nyte et måltid ved elven. Husk å bestille bord før du drar dit. Tlf: +371 787 3804.

Tips til andre spisesteder i Riga:

Det som er så genialt med mange av restaurantene i Riga, er at når selve matserveringen er over for dagen, rydder de og steller i stand lokalet til klubb og utested som varer langt uti de små timer. Du også finne et stort antall internasjonale restauranter som japanske, arabisk, italiensk, tsjekkisk, fransk, russikk, og spanske.

Vincents. Gourmet restaurant som er kjent for sine utsøkte retter. Et populært sted blant nasjonale og internasjonal politikere og kjendiser. Sjekk veggen innerst i lokalet. Der vil du se kjøkkensjef Martins ”wall of fame”, hvor han er avbildet med en hel rekke celebriteter. Dyrt

Fabrika som nevnt tidligere. Meget god mat i spesielle omgivelser. Moderate priser.

Lido. Meget populær latvisk kjederestaurant, de finner du både i gamlebyen og utenfor. Har også take away hvis du vil nyte maten parken. Moderate priser.

Rosengrals Middelalderrestaurant som ligger blant de smale gatene i gamlebyen. Ligger i et kjellerlokale, og menyen er basert på viltretter som man laget det i middelalderen. Her vil du altså ikke få servert poteter, da de ikke kom til Europa før i 1536.

Utesteder finnes det også mye av her, og det latviske folk besøker hyppig barer og klubber. Hvis man går gatelangs på kveldstid, vil man stadig støte på masse utesteder. Men et sted som du bør besøke er Skyline Bar. Her fungerer det som nevnt slik at det er et spisested på dagtid og bar på kvelden. Skyline Bar er verdt et besøk rett og slett bare på grunn av utsikten. Baren ligger i 26. etasje og utsikten er spektakulær! Holder til på toppen av Reval Hotell Latvija, like ved Frihetsmonumentet.

Et sted må du sove mens du er i Riga, og det bugner av alt fra luksushotell til billige ungdomsherberger.

Grand Palace Hotel . Det ligger i navnet at her bor man flott. Et dobbeltrom starter på 260 euro per natt. Ligger sentralt plassert i gamlebyen og du har alle fasiliteter nær deg.www.shlosse-hotells.com

Hotell de Rome. Et meget fint hotell med sentral plassering i sentrum, hvor noen av rommene har utsikt over Frihetsmonumentet. Et dobbeltrom koster 156 euro per natt, frokost inkludert og fri bruk av hotellets sauna. www.derome.lv

Islande. Ligger plasser like over Vansu-broen, og man har kun en kort spaser tur inn til sentrum av Riga. Skandinavisk stil på rommene og et dobbeltrom koster 100 euro per natt. www.islandehotel.lv

Felicia. Her finner du alt fra lukusrom til mer moderate rom for deg som reiser på budsjett. Her er det både spa, restaurant og nattklubb. Ligger ca. 10-15 minutter fra sentrum med taxi. www.hotelfelicia.com

Sjekk linken til høyre for enda mer datljert informasjon om hva som skjer i Riga når det gjelder underholdning, overnatting, adresser og aktiviteter i byen på det tidspunktet du skal være der.
Riga this week fåes også i papirutgave, og den får du tak i på turistkontorene helt gratis. Den er også å finne på en rekke ute-og spisesteder i byen. Nyttige telefonnummer til taxi, miniorddbok, en liten historieoversikt og annen pratisk informasjon om Latvia og Riga.