- Norges største reiseguide på nett

Publisert:16.april 2002
Sist oppdatert: 7.januar 2010

Da og nå

Tampere ble grunnlagt i 1779 av Gustav III ved Tammerfossen i et fantastisk innsjø- og åslandskap mellom de to sjøene Näsijärvi i nord og Pyhäjärvi i sør. Istiden skapte fossen, fossen skapte Finlands største industriby, industrien skapte grunnlag for bygging av borgerhus og en bred, svulmende bru samt parker og statuer.

Rundt Tammerfossen har det vært fast bosetting siden 1000-tallet. På 1400-tallet velstående gårder og kverner, på 1600-tallet en markedsplass, og på 1700-tallet en liten by med 200 innbyggere. Og etter at Gustav III besluttet å grunnlegge en by her, gikk det bare oppover. I 1820 hadde byen litt under 1000 innbyggere, på 1850-tallet omtrent 4000, og i 1890 hadde tallet steget til 20.000 og i 1910 til 45.000.

 

Severdigheter

I Tampere ligger det meste bare en spasertur unna. Går du langs elva, kan du se viktige landemerker fra Finlands industrihistorie, blant annet de gamle fabrikkbygningene av rød tegl, som har våknet til liv igjen. En av disse bygningene er museumssenteret Vapriikki (av det svenske ordet 'fabrik'), som ligger i Tampellas mekaniske verksteds gamle vernede bygning. I dag rommer senteret samlinger fra Tampere tekniske museum, Bymuseet, Det moderne museet, Det naturvitenskapelige museet, Skolemuseet og Finlands ishockeymuseum (Europas største). I museumssenterets butikk får du kjøpt Vapriikkis egne designprodukter i form av glass, vesker og tilbehør.Museumsvarehuset kan også by på badstue for 15 til 20 personer.

I Finlaysons bomullsfabrikk finner du blant annet Finlaysons fabrikkutsalg, flere kinoer og restauranter, Arbeidernes sentralmuseum samt perler som restauranten Alexanders palass i nyrenessanse og Tallipiha (Stallgården), et gammel kuskekvarter som har gjenoppstått som bygård. Trehusene er restaurert i gammel stil, og i dag skapes det sjokolade, sko, skjerf, kunst og håndverk - og god stemning - i lokalene.

Arbeiderbydelen Pispala har en unik trehusbebyggelse som oppsto ved at tømmermenn, murere og andre arbeidsfolk tolket bygningsbestemmelsene på sin egen måte og ofte brukte billig materiale de måtte ha for hånden.

I Mummidalen finner vi Tove Janssons originaltegninger, Mummihuset, tredimensjonale tablåer, multivisjon, multimedieprogrammene Eventyrhuset og Den opprinnelige Mummidalen.

Å utforske Tampere på egen hånd er enkelt med bybuss nummer 10. Bussen kjører en trivelig runde i byens sentrum og passerer en stor andel av severdighetene. Billetten gjelder i en time og koster 2 EUR (kjøpes direkte av sjåføren).

En like enkel, rask og hyggelig måte å se Tampere på sommerstid, er å hoppe på en rundturbuss. En guide presenterer Tampere i et nøtteskall på finsk og engelsk i løpet av den om lag to timer lange turen. Du blir kjent med landskapet rundt Tammerfossen, innsjøene Pyhäjärvi og Näsijärvi, Pynikki-åsen, Pispala og de viktigste severdighetene i byens sentrum.

En av severdighetene er spionmuseet, det eneste i sitt slag i Norden. Minimikrofoner skjult i knapper og penner, miniatyrkameraer, chiffreringsapparater og dødelige våpen kamuflert som mer hverdagslige gjenstander er noen av de 350 objektene i samlingene. En morsom suvenir som kan kjøpes på museet, er usynlig blekk.

Et annet unikt museum er Leninmuseet, det eneste i verden. Museet har materiale som forteller om Lenin og hans tid i Finland, samt om den russiske revolusjonen.

 

Ting å gjøre

Spioner er nok morsomt for både unge og gamle. Men i Särkänniemi opplevelsespark er det barna som står i sentrum. De drøyt 600.000 som hvert år besøker parken er nok enige om at dette er Finlands morsomste og mest spennende sted. Her kan du more deg i den skummende tømmerflåteelva, i Frisbee, Korketrekkeren, Spøkelsestoget og Tidsteppet. For de aller minste finnes det en egen barnepark med grisetog og sopprally.

Helt ny er den svimlende, 700 meter lange super-berg-og-dal-banen Tornado. Ellers er akvariet alltid en sikker vinner, med et forbløffende stort utvalg av verdens vanndyr. Särkänniemi har også et planetarium og et delfinarium, der tumlerdelfinene viser fram kunstene sine.

Fra utsiktstårnet Näsinneula har du en fantastisk utsikt over byen og landskapet, og den samme utsikten kan du nyte fra tårnets roterende restaurant.

Tampere er kjent som Finlands teaterby, og her kan du få stilt din kultursult til alle årets tider. Til sammen har byen et titall scener. Høydepunktet er Tampere Teatersommer, som hvert år i august byr på seks dager og seks netter med finsk og internasjonalt teater nærmest nonstop. Dessuten har byen flere barneteatere. Mange kjente eventyr og figurer kan ses i finsk tapning, noe som kan være en opplevelse også for barn som ikke behersker språket.

Det ti år gamle Tamperehuset er Nordens største konsert- og kongress-senter. Det ligger i en vakker park midt i sentrum av byen, i nærheten av universitetet og et steinkast fra jernbanestasjonen. Takket være sin moderne arkitektur og sine utallige kunstverk er Tamperehuset en severdighet i seg selv. Konserttilbudet er svært variert og allsidig, og byr på musikkopplevelser for enhver smak.

For den som vil danse og i samme slengen få seg en matbit, finnes det flere danserestauranter. Fart og moro er det blant annet i Tanssitalo (Dansehuset), Seurahuone og Hämeensilta. En Tampere-spesialitet er damenes danserestaurant Oskarinhovi. Informasjon om musikkrestauranter, klubber og festivaler får du på turistkontoret.

Tampere ligger som nevnt på et nes mellom innsjøene Näsijärvi og Pyhäjärvi. Torget Laukontori ved Pyhäjärvi er byens hjerte.

Herfra er det lett å komme seg over til øya Viikinsaari, sommerparadiset for innbyggerne i Tampere og for byens gjester. Den 100 år gamle restauranten Wanha Kaidesaari byr på gammeldagse sommeropplevelser. På Viikinsaari har du også muligheten til å søke stillhet og ro i det lille økumeniske kapellet. Tammerlines fartøy går hver hele time fra Laukontori havn med retur fra øya en halvtime etter. Reisetid ca. 25 minutter. Tammerlines båter trafikkerer også lengre strekninger.

Silverlines blåhvite fartøy går fra Laukontori over innsjøene Pyhäjärvi, Vanajavesi og Längelmävesi. På ruten til Hämeenlinna (Tavastehus) går turen innom Spahotell Rantasipi Eden og Lempäälä. Hvis du har lyst, kan du avslutte båtturen her og ta bussen tilbake til Tampere. De som fortsetter reisen med båt, kan gjøre seg kjent med Visavuori, med billedhuggeren Emil Wikströms ateliermuseum og vitsetegneren Kari Suomalainens paviljong.

Og når det først er snakk om vann, må det nevnes at Tampere byr på bademuligheter hele året. I tillegg til badestrendene finnes det fire svømmehaller i byen.

Du kan også fiske i Tammerfossen med flue eller sluk. Største tillatte fangst per dag er tre lakser (gjelder ikke sik).

Golf, ski og paraseiling er sportsgrener som er svært populære i Tampere, og det meste av utstyret er det mulig å leie.

 

Shopping

For de shoppinglystne er Hämeenkatu en veritabel drømmegate. Langs byens hovedgate og i kvartalene i nærheten finner du så godt som alt du kan ønske deg - gaver til både deg selv og andre. Butikktilbudet i Tampere er stort: varehus, kjøpesentere, små butikker, sjarmerende spesialforretninger, Saluhallen og torget. I Koskikeskus i sentrum av Tampere kan du kjøpe klær, sko, vesker, sportsutstyr, presanger, bakverk, kosmetikk og elektronikk. Du kan også gå på kafé eller restaurant. I Koskikeskus er det 15 restauranter og kafeer å velge mellom. Her finner du også fire kinoer, en liten lekeplass for barna, spillehall, optiker, apotek og legesenter.

En litt spesiell butikk er Joulupuu (Juletreet), der du får kjøpt julegaver hele året, finske og lapplandske produkter forskjellig badstu-utstyr.

Tradisjonell keramikk av høy kvalitet, interiørdetaljer, gaver, egne kaffe- og teblandinger, geleer og marmelader finner du hos Pentik, der vareutvalget følger årstidene og de store høytidene.

Noe du er nødt til å få med deg i Tampere er mustamakkara - svartpølse - som er en tradisjonell delikatesse du får kjøpt varm på torget og i Saluhallen. Meningene om denne delikatessen er delte, like mange er for som imot. Den må bare prøves!

En nesten like kjent delikatesse som er særegen for Tampere, er gjærbrødet riävä: varmt, duftende, mykt og spist med smør kan det smelte det kaldeste hjerte ...

I Tampere er det alltid en trivelig pub eller kafé å stikke innom. I byens turistkontor kan du blant annet få et restaurantkart og ulike restaurantbrosjyrer. Se også og klikk deg videre til "ravintolat", som betyr 'restauranter'.

 

Årlige arrangementer:

Mars: Tampere internasjonale kortfilmfestival
Juni: Tampereen Sävel (internasjonal korsangfestival og konkurranse)
Juli: Bydelsfestivalen Tammerfest
August: Tampere blomsteruker
August: Tampere Teatersommer
Desember: Lysukene i Tampere, da 40.000 lamper i form av lysbilder og figurer lyser opp gatene i sentrum