- Norges største reiseguide på nett

Publisert:27.desember 2007
Sist oppdatert: 20.mars 2009
Lengst i øst den frodige jungelen, der elvene lenger ned danner Amazonasfloden. Eksotisk, men likevel lett tilgjengelig. De høyeste toppene i Andesfjellene i Ecuador er 6000 meter høye og snødekte. Mellom dem ligger landsbyer og jordbruksområder, i stor grad befolket av quichua-indianere. Ut mot Stillehavet strekker det flate slettelandet seg til fruktplantasjene, fiskerlandsbyene og de hvite strendene. Variert og eksotisk, men den mest spesielle delen av Ecuador er Galapagosøyene, en drøy times flytur ut i havet.

Ecuador er kontrastenes land på mange måter, ikke bare naturmessig med regnskog og snøfjell side om side. Enorm forskjell på fattige og rike og spenningen mellom en stor indianergruppe og resten av befolkningen, er typisk for Latin-Amerika. Ecuador er et av de minst turist-utbygde land på kontinentet. Veiene er til dels dårlige og utvalget av restauranter og hoteller er lite, men til gjengjeld er ikke markedene tillaget for turister og livet går sin bedagelige gang.

Med de korte avstandene, og etter hvert brukbare veier og også en del flyruter, er det mulig å oppleve nesten hele Ecuador på 2-3 uker.

Hovedstaden Quito ligger nesten 3000 moh. Den lange og smale byen ligger ved foten av vulkanen Pichincha og omkring sees snødekte topper. Tar du den nye taubanen fra byen opp mot Pichincha har du et godt utgangspunkt for fottur, eller for å nyte utsikten. Litt nord for byen ved Mitad del Mundo, krysser ekvatorlinjen landet. Her finnes et monument og en utstilling av indianertradisjonene i landet. Quito har et moderne sentrum med forretninger, restauranter, parker og uteliv både dag og kveld. I Centro Colonial - bydelen fra kolonitiden, finnes kirker og historiske bygninger, men også myldrende folkeliv hele dagen. Byen har mange tilbud, og er også et godt utgangspunkt for turer til andre deler av Ecuador.

Amazonas-jungelen

En jungeltur kan arte seg slik: Vi kjører ca. 6 timer fra Quito, over høye fjell og ned mot den frodige jungelen. I den lille landsbyen Misahualli slutter veien og vi fortsetter i motorkano. Denne delen av Amazonas-jungelen er relativt sivilisert og befolket. De fleste er fastboende og driver noe jordbruk. Likevel vil vi oppleve lydene, plantene og fuglene som er typiske for jungelen. Vi overnatter i bambushytter hos en lokal familie (alternativ første klasse: jungelhotell) der det finnes oppredde senger, stearinlys og matlaging over åpen ild. Våre egne kokker lager mat og våre lokale guider viser vei når vi går gjennom regnskogen, slenger oss i lianer eller padler i småkanoer. 2-3 dager er nok til en liten jungeltur. Har du flere dager er mulighetene større og du kan bli med ut i de store nasjonalparkene på grensa mot Peru og Colombia.

Baños

Fire timers busstur sør for Quito, på "Via de los vulcanos", ligger den lille byen Baños, som betyr bad. Vann fra varme kilder fyller bassengene i byen og klimaet er svært behagelig. Baños var i 1999/2000 evakuert en lengre periode p.g.a. utbrudd i vulkanen Tungurahua like ved. Byen ble imidlertid ikke skadet og livet er nå vendt tilbake til det normale tross noe aktivitet i vulkanen fortsatt. Byen er godt tilrettelagt for turister og et godt utgangspunkt for vandreturer.

Otavalo

Tidlig om morgenen på lørdager starter markedet i Otavalo. Her selger indianerne tepper, klær og andre ting de lager. Med litt pruting får du fine og rimelige suvenirer. Vanligvis vil det også bli til andre aktiviteter denne dagen avhengig av gruppens ønsker; mer handling, kratersjø, hanekamp, besøke hos indianere el.l. Også andre ukedager er det marked, men litt mindre enn på lørdager. Omkring Otavalo finnes også en landsby der mange lager skinnvarer og en annen der de fleste er tre-skjærere. Oppe ved fjellet Cotacachi ligger kratersjøen Cuicocha som man kan vandre rundt på 4 timer.

Salinas de Bolivar

Salinas de Bolivar er ei lita bygd i Andesfjellene, og svært forskjellig fra strandbyen med samme navn. Salinas kommer av Saltminen (Sal minas) og dette var tidligere viktigste inntektskilde i bygda. I de siste 20 årene har imidlertid bygda opplevd store forandringer. En italiensk, katolsk prest kom til Salinas og ved hjelp av europeiske bistandsmidler har han startet en rekke prosjekter. Til forskjell fra mange bistandsprosjekter, synes dette å være svært vellykket. Mens mange steder i Ecuador opplever stor fraflytting, kommer mange flyttende til Salinas for å få jobb. Her finnes et utall småindustrier og fabrikker. Osteproduksjonen er den største, men her lages også sjokolade, sopp og keramikk. Her strikkes gensere for salg i USA og furunålsekstrakt utvinnes for eksport. Sneglene selges til Frankrike og pølser til det lokale markedet i hovedstaden.

Cuenca og Cañar

Cuenca er Ecuadors tredje største by, men betydelig mindre enn Quito og Guayaquil. Byen er rik på katolske tradisjoner, har mange markeder, museer og vakre kirker. Cuenca er på dagtid et mylder av forretningsfolk, skopussere, indianerkoner i fargerike skjørt og alle andre som jobber, selger, kjøper, tigger eller bare ser på. Om kvelden er imidlertid Cuenca stille og nesten forlatt. Landsbygda i Cañar er preget av indianerne, og du kan også besøke noe av det norske hjelpearbeidet og misjonsarbeidet som drives i området. Her ligger Ingapirca - Ecuadors største og best bevarte inkaruiner. Cañar har imidlertid få tilbud til turister. Hotellene er meget enkle og transport foregår i lokale busser. Dette er livet i Andesfjellene uten turisttilpasning.

Stillehavskysten

Langs kysten finner du små fiskerlandsbyer, men også moderne feriesteder og storbyer. Det meste av året er det mulig å bade i havet og strender finnes langs hele kysten.