- Norges største reiseguide på nett

Publisert:29.juni 2008
Sist oppdatert: 25.januar 2010

Byen ligger omtrent midt i Danmark, på Fyn øyen, og er viden kjent for sin kulturelle fortid, som blant annet innebærer fostring av H.C Andersen. Og han kommer man seg ikke unna når man er her, takket være finesser som en fullvoksen tinnsoldatstatue som står til fri beskuelse og lar deg mimre deg tilbake til eventyrenes trygge verden.

Det er også en av grunnene til at mange kaller Odense for barnas by. En sannhet, når man i tillegg tar med lekehuset Fyrtøiet, hvor de fritt kan utfolde seg i vilter lek.

Det bor rundt 200.000 mennesker her, og byen ligger langt fremme også når det gjelder forskning. Men det er ikke derfor dere bør ønske å komme hit, for det er mer spennende saker å utforske.

Stedet er som en blanding av landsby og metropol. Det er herlig grønt her med brosteins belagte gater som tar deg gjennom de trange gatene, med bindingsverkshusene plassert ved sidna. Det er også et stort utvalg av restauranter og kafeer her.

Utendørsmuseet, Den Fynske landsby, hvor du kan oppleve hvordan en dansk landsby så ut på 1600 tallet, er veldig spennende. Ønsker du mer moderne kulturinntrykk bør du ta en tur til Kunsthallen Brandts, museet for fotokunst og Danmarks medie museum. Det er svært anerkjent for sin samtidskunst.

Shopping i gågaten Vintapperstræde er et godt tips, og når du har gjort det kan du like gjerne legge turen innom et av de to, eller begge, kjøpesentrene her. Her ligger også Danmarks største kjøpesenter, Rosengårdcentret, og ikke minst, Nordens største innendørsbazar, Bazar Fyn, med rundt 7000 kvadratmeter med eksotiske og spennende varer. På Sortebrødre torv, er det også mat i fokus, spesielt på onsdager og lørdager, når det er marked her. Da bugner det i deilige danske varer, som kjøtt og ost.

Odense zoo er også en spennende attraksjon med dyre og fugle arter fra hele verden. Som nevnt tidligere kommer du ikke unna H.C Andersen når du er her, og et besøk til hans barndomshjem er et smart trekk. I H. C Andersens Hus kan man nemlig studere skisser, tegninger og originale bokmanus. En spennende fordypning i livet til en meget spennende mann.”Slottet” er også verdt å få med seg, der det ligger omtrent midt i byen. Opprinnelig ble det brukt til å huse kongelige som var på besøk i Odense, men i disse dager er det politikerne som styrer bruksområdet.

Litt utenfor bysentrum ligger også et av Danmarks flotteste slott, Egeskov slott som egner seg vel for utflukt og piknik. Hagen er idyllisk og vakker, og flere museer piffer opp inntrykkene dine.

Transport

Man kan enkelt ta fergen til en av de andre danske byene og bile videre derfra. Men også fly til Billund eller København og komme seg videre derfra enten med leiebil eller offentlig transport. I selve Odense er føtter og sykkel et bra alternativ.

Overnatting

Mange hoteller i forskjellige prisklasser. Bruk litt tid på forhånd, så kan du finne overnatting som både kombinerer rimelig pris og god standard.