- Norges største reiseguide på nett

Publisert:11.oktober 2007
Sist oppdatert: 2.februar 2010

I underkant av halvannen million innbyggere bor i Sofia som ligger nord i Bulgaria, ved foten av Vitosha fjellene. Byen er ikke like arkitekturisk prangende som andre østlige hovedsteder, eksempelvis Budapest, men varter allikevel opp med en del kulturelle og historiske monumentariske perler som Alexander Nevsky katedralen, Boyana kirken, det Nasjonale Historie Museet og St. Sofia kirken for å nevne noen. De er godt bevart og gir et interessant dykk inn i Bulgarsk historie og kultur. Nasjonalmuseet inneholder blant annet 6000 år gamle gullskatter fra Varna – den velkjente Bulgarske kystbyen, og er absolutt verdt en tur.

Byen er også kjent for sine mange flotte parker for rekreasjon, piknik og avslappende dager, og Vitosha fjellene som byen ligger ved, sies å ha en beroligende effekt. Sør for byen ligger også de utrolige Rila fjellene – som virkelig fortjener en fottur. Utsikten og luften er overveldende, og skaper billedskjønne minner.

Menneskene i byen er hyggelige og hjelpsomme, og de behandler deg respektfullt når du gjør det samme! Mange av innbyggerne er arbeidsledige, og fattige. Ha det i bakhodet når du er på besøk. Utesteder og kafeer er flittig i bruk, og her finner man flere steder som har åpent 24 timer i døgnet – det er altså åpninger for lange kvelder og mye moro!

Klimamessig er Sofia kjølig i vinterhalvåret, (Aleko – Bulgarias høyest beliggende vintersportssted ligger ikke langt unna), og behagelig varmt om sommeren.

Shopping

Prisnivået i Bulgaria er lavt, - et av de billigste turistmålene i Europa, og man får mye igjen for pengene når man benytter seg av de mange shoppingmulighetene i byen, hvis man holder seg unna de nye butikkene, vel og merke. For Sofia og Bulgaria er et sted i utvikling, og vestlige aktører har kommet på banen med nyåpnede butikker og varer i norske prisklasser.

Hovedhandlegaten heter Vitosha Boulevard og frister med flotte håndlagde produkter og matvarer, og her er det enda muligheter for gode kjøp, spesielt på Bulgarske varer.

Transport

Flyplassen heter Sofia Internasjonale flyplass, og ligger sentrumsnært. Mange reiseselskaper har fått øynene opp for byen, og billettutvalget blir større og større. Det er også mange hoteller som tilbyr henting på flyplassen.

Offentlig transport

Kollektivtransporten i byen er velutviklet, og her finner man buss, t-bane, og trikk. Det er heller ikke noe problem å få tak i taxi i byen.

Overnatting

Det er mange muligheter for overnatting i byen, og det vil strengt tatt ikke være noe problem å få tak i et sted. Av hoteller kan Sveta Sofia, Best Western Expo hotel, Kempinski Zografski hotel nevnes. Men det finnes også muligheter for blant annet camping og gjesterom i byen. Ønsker man mer luksuriøse overnattinger kan Hilton Sofia være et alternativ.