- Norges største reiseguide på nett

Publisert: 5.juni 2008
Sist oppdatert: 11.mai 2013

Pisa ligger i Toscana i Italia, flankert av elven Arno. Og bare navnet Toscana forteller om hva du har i vente her. Det er billedskjønt og idyllisk, på en poetisk måte, med røtter så langt tilbake som til Trojas fall, kanskje. Det er fremdeles usikkerhet rundt byens opprinnelse.

Men det som er sikkert er at man beveger seg i historien og skaper sin egen. Her er det store erverdige bymurer som nesten omkranser hele byen, det er unik arkitektur fra forskjellige tidspoker, det er vennlige mennesker og det er flere severdigheter enn det verdensberømte tårnet.

Området som tårnet ligger i blir omtalt som katedralplassen, og her finner man blant annet Pisas unike katedral fra rundt 1000 tallet, kirkegård bygningen Camposanto og dåpsbygningen Battistero. Hele området er en del av verdensarvlisten til UNESCO.

Men byen innbyr også til museums vandringer, og man har alt fra historiske skipsmuseer til kunstmuseer.

Det er også flere flotte kafeer og restauranter i byen som bør oppleves. Den italienske isen er for øvrig også et must i Pisa, som i alle andre byer i Italia.

Shopping

Det er ikke alle steder turistsuvenirer faktisk har en egen sjarm, men som med Eifel tårnet i Paris, er det nesten utilgivelig å komme hjem uten en minikopi av det skjeve tårnet. De fås i mange varianter, noen finere enn andre, men alle med samme formål. Å minnes denne byen, enten man velger å sette den på hylla, eller legge den i en skuff til man blir så gammel at man tar seg tid til å reflektere over sitt eget liv.

Dessuten maser suvenirselgerne kontinuerlig her nede, så en annen løsning er å kjøpe et tårn og la det henge rundt halsen for å få litt fred fra de pengetrengende selgerne.

Men er du i Pisa, er det nok av andre gleder å bruke pengene på. Toscanaområdet er jo viden kjent for sine kulinariske tradisjoner som mat og vin, og du bør anskaffe deg italiensk skinke, ost, salamipølser og vin. Dessuten er de også verdensberømte for sin olivenolje, og den bør du stifte bekjentskap med.

Men Pisa inviterer også på andre varer som man ikke kan spise, men som man allikevel har ”bruk” for, og innehar alt fra bokhandlere, klesbutikker som Zara, Benetton og mer lokale, til parfymerier og små kiosker. Hovedgatene finner du ved broen Ponto di Mezzo.

Den ene er moderne, mens den andre også tar deg med på en vandring gjennom byens middelalderarkitektur. Her er det også markeder, og på Piazza Sant Omobono er det så å si alltid et marked med yrende liv, på gang.

Transport

Mange flyselskaper og turoperatører tilbyr reise til Pisa, og det er god transportforbindelse mellom flyplass og sentrumsområdet.Innad i byen er det flere offentlige transportmuligheter og taximuligheter, men bruk også bena.

Overnatting

Pisa har mange basemuligheter, og tilbyr hoteller i alle prisklasser, camping, feriehus/leiligheter og vandrehjem. Det er altså noe for enhver smak og enhver lommebok. Sjekk godt på forhånd.