- Norges største reiseguide på nett

Publisert: 8.oktober 2001
Sist oppdatert: 11.mai 2013
Paros består av frodige daler og myke åser overstrødd av små kapeller, klostre og bondegårder. Den er ganske flat og som skapt for sykling og turer på motorsykler. Du finner endeløse, langgrunne sandstrender med klart, blått hav, monumenter og severdigheter fra landets rike fortid og pitoreske, hvite landsbyer badet i skinnende solskinn. Ta alt dette og legg til lokalbefolkningens åpenhet og gjestfrihet, så har du Paros – en øy som få reiser forbi når de først er i området.

Myldrende liv

Hovedstaden Parikia syder av liv – noen vil mene i meste laget. Fra Paros går det båter til omtrent enhver øy av betydning i Egeerhavet og ved hvert av de hyppige båtanløpene myldrer det med hundrevis av ryggsekkturister og ungdommer. Stemningen i sentrum er høy til langt på natt. Byen tilbyr et stort utvalg (flere hundre tilsammen) av restauranter, barer og diskoteker, mange nede ved havnen, noen i de smale bakgatene. Hovedtyngden av barer og klubber ligger langs stranden sør i byen. Byen har også to friluftskinoer som er meget populære.

Severdigheter

I Parikia ligger den berømte og godt bevarte Katapoliani-kirken fra 326 e.Kr., et av Hellas viktigste bysantinske monumenter. l5 august feires årsdagen for Jomfru Maria, som kirken er viet, med fyrverkeri og sang i havnen. Det finnes også mange andre severdige kirker. Byen har dessuten en venetiansk borg fra 1260 e.Kr. og et arkeologisk museum med funn fra steinalderen og romertiden fra Paros og Antiparos. Naboøya Antiparos, som er en favoritt blant nordmenn og absolutt er verdt et besøk, når du med en kort båttur. Du kan ta en halvtimes båttur til Antiparos direkte fra havnen, eller du kan ta bussen til Pounta like sør for byen og ta en liten ferge derfra som bruker bare ti minutter over sundet.

Gode strender

Noen hundre meter fra sentrum i nordlig retning finner du Livadia-stranden hvor mange av hotellene ligger. Fra fiskehavnen i Parikia går det badebåter til andre strender på øya, det finnes f.eks. mange flotte småstrender på østsiden og i nord ved Naoussa. Det finnes strender for en hver smak og flere har tilbud om sportsaktiviteter, bl.a. vindsurfing (spesielt på nord- og østsiden) og dykking. Dessuten bør du prøve deg med snorkel! Skulle du ta en tur på hjul er bør du også besøke noen av Paros' mange små, koselige landsbyer. Lefkes midt inne på øya er kanskje den mest uberørte og fascinerende av dem.

Marmor

Tar du turen innover i landet, finner du "sommerfugldalen" Petaloudes, hvor millioner av fargerike sommerfugler samler seg tidlig på sommeren. Ved Lefkes og Marathi – omtrent midt på øya – finnes rester av antikke marmorsteinbrudd (fra. 500-600 f.Kr.); Paros er kjent for sin marmor; både Napoleons kiste og statuen "Venus og Milo" ble lagd av marmor fra Paros. Byen Marmara, litt lenger mot østkysten, er faktisk bygd mest i marmor.