- Norges største reiseguide på nett

Publisert:16.mai 2002
Sist oppdatert: 8.juni 2009

Hele 2400 meter over havet i fjellet over Urumbadalen ligger Inkaenes tapte by, Machu Picchu.
Det sies at byen ble grunnlagt rundt år 1440, som en ferieby hvor de kunne slappe av med religiøse akter og hagearbeid, og at det bodde Inkaer her frem til de spanske conquistadorene erobret landet rundt hundre år senere.
Det sies også at det mest sannsynlig bodde omtrent 750 mennesker her på det meste.
Men en ting som er sikkert er at Inkaene var arkitekter i verdensklasse!
Her finner du rundt 200 byggverk, og byen er delt inn i en jordbruksdel med kunstige terrasser og en bydel.
Hele byggverket er utført med steiner funnet på bakken i området, ettersom Inkaene mente at grunnfjell ikke måtte brukes til slikt, og byen er dessuten bygget inn i det naturlige miljøet.
Det er nesten ikke brukt mørtel heller, men heller lagt stor flid i å tilpasse byggeblokkene til hverandre.
Man ser jo i disse dager at det er en fantastisk teknikk.

Glemt

Byen ble faktisk glemt på ordentlig, og først gjenoppdaget av det den amerikanske arkeologen Hiram Bingham i 1911.
I disse dager flokker turister seg til byen, og er du en av dem som får oppleve byen på ordentlig, så vis såpass respekt at du ikke legger igjen noe søppel, eller på noen som helst annen måte er med på å forskjøre dette idylliske stedet.
Se, men ikke røre, er en god regel.

Verdensarv

Dessverre finnes det folk som ikke tenker på så mye annet enn seg selv, og dessuten utgjør det store antallet turister allerede en slitasjeskade på området og byen. Faktisk har UNESCO, som byen står på Verdensarvlisten til, truet med utestenging fordi de Peruanske myndighetene er dårlige til å ta vare på stedet.
Det er heldigvis ingen kiosker i Machu Picchu, men det betyr også at du må ta med deg drikke og mat selv, for timene går nok noe fortere når man utforsker dette underverket fra tidligere tider.

Transport

Flere og flere operatører har begynt å tilbyr turer til Peru. For å komme til Machu Picchu kan man enten gå den anerkjente Inkastien til fots, eller man kan ta buss. Går du til fots har du noen dager med svette og slit, men samtidig får du da en bedre oppfattelse av hvordan det var for Inkaene selv å komme dit.

Overnatting

Det er mulig å overnatte i Aguas Caliente, byen nedenfor Machu Picchu. Machu Picchu er en populær opplevelse, og mange tilbyr rundreiser i Peru, hvor Machu Picchu er en del av programmet.