- Norges største reiseguide på nett

Publisert: 4.mai 2005
Sist oppdatert: 5.april 2009

Kuala Lumpur, eller “KL” som den populært blir kalt, er en by med litt under to millioner innbyggere som ligger på vestkysten av Malaysia. På grunn av sin korte historie, er det moderne bygninger og skyskrapere som dominerer det urbane landskapet.

KL er bare 130 år gammel, og dette reflekteres av den moderne og massive arkitekturen. Men selv om byen har noen av verdens høyeste bygninger og blir regnet som en av de fremste forrestningshovedstadene i det fjerne østen, er det likevel tydelig at noen har interesse av å bevare den litt mer tradisjonelle asiatiske kulturen. Godt bevarte småhus og koloniale gårder, samt inntrykks- og fargerike steder som Chinatown og Little India spiller på lag med det moderne. Dette skaper behagelig og balansert blanding av gammelt og nytt.

Shoppingmuligheter

KL har noe for enhver. Både for shoppingentusiaster og de mer eventyrlyste. Shoppingmulighetene er der enten man er på jakt etter billig datautstyr, kopierte merkevarer, eller bare liker å lete etter gullkorn i byens mange butikker eller piratmarkeder. For data og elektronikk-interesserte finnes det utallige kjøpesentre og butikker med alt fra piratkopierte DVDer og CDer til ekte Macintosh maskiner fra offisielle Apple forhandlere.

Piratmekka

Er du ute etter klær og skotøy til en billig penge, bør du oppsøke et av de mange kjøpesentrene i det populære shoppingdistriktet “Golden Triangle”. Men dersom du liker å prute anbefales heller markedet i Chinatown eller Little India. Begge byr på haugevis av piratkopierte gjenstander av typene elektronisk utstyr, DVD filmer, klær, sko, smykker, armbånd og diverse annet juggel. Det man generelt bør være oppmerksom på hvis man har tenkt seg på en shoppingrunde i KL er at det er mange falske varer ute på markedet og de lokale selgerne er eksperter på å få dem til å se ekte ut. Er du ute etter en ekte Levi’s eller Diesel bukse bør du derfor kanskje vente til du er trygt hjemme i Norge igjen.

Attraksjoner og severdigheter

Selv om det yrer med japanaske, amerikanske og europeiske turister anbefales likevel Petronas Twin Towers på det sterkeste. De identiske tårnene er med sine 452 meter verdens høyeste bygninger. Selv om de i hovedsak består av administrerende kontorer er de likevel åpne for turister uten høydeskrekk som ønsker panorama-utsikt over byen. Som turist blir du tatt puljevis opp i en heis og man får gå fritt på broen mellom tårnene og ta bilder helt til neste turistgruppe ankommer.

Et alternativ til populære Petronas Twin Towers er Menara Kuala Lumpur, et telekommunikasjons-tårn som rager 421 meter over bakken. Her får man en nærmest tilsvarende utsikt som fra Petronas, men i 360 graders. Her er det dessuten færre turister som sperrer utsikten.

Til fots eller med tog

Det er enkelt å komme seg rundt i sentrum av KL til fots, men hvis man er litt usikker på retninger og ikke liker kartlesing, kan man eventuelt ty til monorailen. Ved å ta denne får du sett mye av byen fra et togvindu til en billig penge. I tillegg til de høye bygningene har KL mange museer. Vi anbefaler blant annet det populære Nasjonalmuseet, et insektsmuseum og til og med et tekstilmuseum. For barna anbefaler vi dyrehagen Zoo Negara og fornøyelsesparken Sunway Lagoon som har både badeland og andre underholdningsfasiliteter.

Hvordan og når

Som med de fleste andre byer i Asia kreves det en mellomlanding for å komme seg til Kuala Lumpur med fly. Fra Norge stopper man som regel i London, Frankfurt eller Amsterdam før turen går videre til Malaysia med et knippe valgmuligheter av flyselskap alt etter hvor mye man er villig til å betale. Den internasjonale flyplassen i Kuala Lumpur (KLIA) ligger i tillegg 75 kilometer sør for sentrum, men det står rikelig med busser og taxier og venter på å frakte deg inn til byen. Man har også muligheten til å ta tog inn til sentrum. Uansett hvilket transportmiddel man velger, sørg for å få med deg det fasinerende landskapet som omringer selve byen.

Klima

Selv om juni og juli sies å være de varmeste månedene, er Kuala Lumpur varmt og fuktig hele året, med en natt-temperatur som sjelden er under 20 grader og en dagtemperatur som ligger på rundt 30 grader. På grunn av dette er KL en by som kan besøkes når som helst på året, og selv om det er vinter i Norge er det likevel tropisk i Malaysia.